Αγωνία στην κυβέρνηση για τη ρευστότητα τις επόμενες 45 μέρες

Στα 7,5 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις για Μάρτιο-Απρίλιο

Αγωνία στην κυβέρνηση για τη ρευστότητα τις επόμενες 45 μέρες

Διάχυτη είναι η αγωνία στην κυβέρνηση για το θέμα της ρευστότητας τις επόμενες 45 μέρες (το υπόλοιπο του Μαρτίου και τον Απρίλιο), την ώρα που τα κρατικά ταμεία έχουν «στεγνώσει».

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε αυτό το διάστημα σε έντοκα γραμμάτια, ομόλογα του Δημοσίου και δόσεις του ΔΝΤ ανέρχονται σε 7,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο αυτή την εβδομάδα έχουμε δύο δόσεις συνολικού ύψους 900 εκ. ευρώ στο ΔNΤ (560 εκ. ευρώ σήμερα και 330 εκ. ευρώ την Παρασκευή) αλλά και έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή και πρέπει να ανανεωθούν.

Την ίδια ώρα, σε περίπου 5 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι ταμειακές ανάγκες για μισθούς και συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και πρόνοια στις επόμενες 45 μέρες, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και θα καταβληθούν εγκαίρως.

Σύμφωνα με το διάγραμμα των υποχρεώσεων της χώρας, μετά τον Μάρτιο, ο δυσκολότερος μήνας είναι ο Ιούλιος (όπου με βάση τις σημερινές συνθήκες δεν θα υπάρχει πρόγραμμα) με πληρωμές ύψους περίπου 5,8 δισ. ευρώ.

Λίγο πιο πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις τον Αύγουστο, και από εκεί και πέρα αρχίζει η… κατηφόρα καθώς οι επόμενοι 4 μήνες ως το τέλος του έτους «χρειάζονται» μόλις 3-3,5 δισ. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top