Κόκκινα Δάνεια: Δείτε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ο ρόλος του ΤΧΣ στο καυτό ζήτημα που προβληματίζει τράπεζες και δανειολήπτες

Κόκκινα Δάνεια: Δείτε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

​Στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, χωρίς όμως να έχει καταλήξει ακόμα στο τελικό μοντέλο, εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη ειδική σύμβουλο του Γιάννη Δραγασάκη, υπεύθυνη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα κα Κερασίνα Ραυτοπούλου, δυνητικός μέτοχος του φορέα αυτού θα μπορούσε να είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η σύμβουλος του κου Δραγασάκη, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ακίνητα, τόνισε ότι ο φορέας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, ωστόσο βασική στρατηγική της κυβέρνησης, παραμένει η επιδίωξη επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του ΤΧΣ, κάτι που αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κα Ραυτοπούλου επεσήμανε επίσης ότι ο φορέας αυτός θα μπορούσε να προχωρά σε μόχλευση των κεφαλαίων του, ώστε να παράγει κεφάλαιο και μεσοπρόθεσμα να αγοράζει μεγαλύτερο όγκο δανείων.

Επίσης, ανέφερε ότι στον φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια. Σημείωσε επίσης την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ότι τα κόκκινα δάνεια θα έπρεπε να είχαν ��ντιμετωπιστεί από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην γιγαντώνονταν, καθώς σήμερα αποτελούν το 34,2% του συνόλου των δανείων (40% αν συνυπολογιστούν και τα ρυθμισμένα) και οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με το καυτό αυτό ζήτημα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top