ΟΛΑ τα μυστικά για ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία – Και ο ΕΝΦΙΑ στις 100 δόσεις

Γενναία ρύθμιση για έσοδα 9 δισ. ευρώ

ΟΛΑ τα μυστικά για ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία – Και ο ΕΝΦΙΑ στις 100 δόσεις

​Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη όπως έγραψε και το star.gr, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, με την οποία οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίσουν εφάπαξ ή τμηματικά την εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Πρόκειται για μια γενναία ρύθμιση με την οποία ακόμα κι όσοι έχουν φυλακιστεί για πολύ μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν να τα ρυθμίσουν και να αποφυλακιστούν.

Στόχος είναι να επωφεληθούν πάνω από τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι και να μαζευτούν στα ταμεία 9 δισ. ευρώ των εισπράξιμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση νόμου που δημοσιεύτηκε στην νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις εφορίες και τα τελωνεία, τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και την 1η Μαρτίου 2015, δηλαδή και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που έμειναν απλήρωτες.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαΐου, όμως ειδικά για όσους εξοφλήσουν μέχρι 27 Απριλίου 2015 οποιοδήποτε ποσό ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης προβλέπεται ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και στη συνέχεια υπαγωγή του εναπομείναντος υπολοίπου το αργότερο μέχρι τις 26 Μαΐου στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί και λογιστές, το τελικό κείμενο των διατάξεων για τις ρυθμίσεις είναι ακόμα πιο ευνοϊκό για τους οφειλέτες σε σύγκριση με αυτό που είχε προαναγγείλει πριν από ένα μήνα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, μιας και στη ρύθμιση εντάσσονται και τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα το πρώτο δίμηνο του 2015, αλλά και όλες τις περιπτώσεις χρεών που είχαν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 – 12 – 2013.

Αναλυτικά οι διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπουν:

1. Όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ΦΜΥ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του ΚΟΚ και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί από τις ΔΟΥ, έως 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ καταβολή και διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και τόκων, είτε με δόσεις που θα κυμαίνονται από 2 – 100.
2. Η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ, ωστόσο αν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί στα 10 ευρώ για το χρέος του προς κάθε ΔΟΥ.
3. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Όσοι οφείλουν ποσά άνω των 15.000 ευρώ, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, έως 100 δόσεις.
4. Για χρέη έως 5.000 ευρώ καταργούνται οι τόκοι, ενώ για χρέη από 5.0001 και πάνω ο τόκος μειώνεται από 4,56% σε 3%.
5. Σε περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί αν εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει.
6. Στη ρύθμιση μπορούν επίσης να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα. Μπορούν επίσης να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων στης Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία για υπαγωγή σε ρύθμιση και αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31-12-2014.
7. Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα από τις 26 Μαΐου.
8. Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σ’ αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση, όμως για όσους επιλέξουν τα μεταφερθούν ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.
9. Σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης επί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων και κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης εις βάρος τους.
10. Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
11. Εφόσον πληρωθεί ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης έως 27 Απριλίου 2015 θα χορηγείται στον οφειλέτη ι��όποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top