Δε μας εμπιστεύονται: Ζητούν προπληρωμή από τις ελληνικές επιχειρήσεις οι ξένοι προμηθευτές

Έντονα τα προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας

Έντονα προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας στους εισαγωγείς.

Οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν προπληρωμές για τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες, μετά την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να διακόψουν εκ νέου την πίστωση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις!

«Πλέον όλα γίνονται μετρητοίς, δεν υπάρχει πίστωση δεν υπάρχει πλαφόν από τις τράπεζες. Εμείς, ας πούμε, πληρώνουμε μετρητοίς πάντα» τονίζει στο STAR ο επιχειρηματίας Νίκος Τσιλινίκος,

«Δεν μας εμπιστεύονται οι ξένοι, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν μας καλύπτουν, δεν καλύπτουν τις εξαγωγές προς την Ελλάδα, οπότε πολλοί οίκοι επιλέγουν να μην συνεργάζονται με την Ελλάδα. Άμα δεν κάνουν πίστωση δεν μπορείς να κάνεις εισαγωγές, δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου» προσθέτει ο ίδιος.

Η ουσία, κατά τους εμπόρους, είναι πως οι εισαγωγές πρώτων υλών και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξήσεις στην λιανική αγορά στο επόμενο τετράμηνο αν δεν αλλάξει το καθεστώς.

Υπολογίζεται ότι περίπου 200.0000 μικροεισαγωγικές εταιρείες αυτή τη στιγμή δυσανασχετούν, γιατί οι ξένοι οίκοι ζητούν εγγυήσεις, οι οποίες εγγυήσεις δεν υπάρχουν.

Η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας ήταν 46,2 δισ. ευρώ το 2013 και 46,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δισ. ευρώ ρευστό για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά τους τελευταίους μήνες είναι ιδιαίτερα αρνητικό ακόμη και για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ρευστότητα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις του εξωτερικού υπόσ��ονται να επανεξετάσ��υν τη θέση τους μόλις η κατάσταση βελτιωθεί μετά την οριστική επίτευξη συμφωνίας με του ευρωπαίους εταίρους μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top