Συνεδριάζει αύριο η ΕΚΤ: Αναζητούνται 3 δις ευρώ

Κρίσιμες μέρες για τις τράπεζες και το δημόσιο

Συνεδριάζει αύριο η ΕΚΤ: Αναζητούνται 3 δις ευρώ

​Κρίσιμη συνεδρίαση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) θα έχει αύριο Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με ξένα μέσα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, μόλις διαπιστωθεί ότι αρχίζει ένας αξιόπιστος διάλογος για τα νέα μέτρα, να εγκρίνει η ΕΚΤ την αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ με νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4 -13 εβδομάδων, αλλά και κατάλληλη αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διεκδικεί και προκαταβολή σε δύο δόσεις του 50% των 7,2 δισ. που έχουν παγώσει προς τη χώρα μας, ή τουλάχιστον την αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ που η Αθήνα απαιτεί να της επιστρέψει σύντομα η ΕΚΤ από κέρδη της από ελληνικά ομόλογα.

Και όλα αυτά, ενώ σήμερα Τετάρτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) καλείται να εξασφαλίσει έως 1,6 δισ. ευρώ από έντοκα τρίμηνα γραμμάτια για να καλύψει πληρωμές ομολόγων ίσης αξίας που λήγουν την Παρασκευή 13 Μαρτίου, πέραν των 336 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει την ίδια μέρα στο ΔΝΤ.

φωτο eurokinissi

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top