Περαίωση, λοταρία και έλεγχο τριγωνικών συναλλαγών εξετάζει η κυβέρνηση: Πως θα μας επηρεάσουν

Τρία μέτρα «ανάσα�� για την αύξηση των φορολογικών εσόδων

Νέα λίστα μεταρρυθμίσεων πρότεινε στο χθεσινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους σε μια προσπάθεια να αποσυμπιεστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η Ελλάδα να καταφέρει να λάβει σύντομα μία προκαταβολή του 50% της δόσεως των 7,2 δισ. ευρώ που έχει "παγώσει" προς τη χώρα μας, η οποία μπορεί να δοθεί σε δύο δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ, εφόσον υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων.

Οι νέες προτάσεις, που προστίθενται στην λίστα των 7 μεταρρυθμίσεων, αφορούν, την τροπολογία για τις «τριγωνικές συναλλαγές», την λοταρία για τις αποδείξεις λιανικής και την δυνατότητα συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης χωρίς πρόστιμο.

Στόχος των νέων μέτρων είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων, ωστόσο για την εφαρμογή τους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Ας τα δούμε ένα ένα:

«Περαίωση» για να φορολογηθούν χρήματα σε Ελλάδα ή εξωτερικό

Tο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15%. Το σημαντικό είναι πως η δήλωση εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσουν τον φόρο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν μέσω φόρων προστίμων και προσαυξήσεων να χάσουν ακόμα και το 80% του κεφαλαίου τους.

Στην ίδια λογική, προτείνεται από το υπουργείο μια περαίωση, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους δεν δήλωναν τα εισοδήματά τους στην εφορία, από το 2009 ως το 2014–δηλαδή μέσα στην μεγάλη κρίση, να τα δηλώσουν με συμπληρωματική φορολογική δήλωση, χωρίς κανένα πρόστιμο. Μια πρακτική που, όπως λέει η κυβέρνηση, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Έλεγχος τριγωνικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων

Εξετάζονται τρόποι ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια «φοροαποφυγής» που επιτρέπει η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το μέτρο έχει στόχο να καταπολεμηθεί η «επιστημονική απάτη και φοροαποφυγή που υποκρύπτεται σε επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγές από θυγατρικές τους που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, με στόχο να ελεγχθεί ποιος υπερκοστολογεί τις εισαγωγές αυτές προκειμένου να εμφανίζουν μικρότερα κέρδη από τις πωλήσεις τους στη χώρα μας».

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει, θεωρητικά, με την αξιοποίηση συγκριτικών στοιχείων από ξένες χώρες, προκειμένου να φανεί αν δηλώνεται η εύλογη αξία αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ή αν αυτά υπερτιμολογούνται επίτηδες. Το ίδιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει, πέραν της αποκάλυψης κρυφών κερδών, και στην καταπολέμηση φαινομένων υπερτιμολογήσεων προϊόντων και υπηρεσιών όταν ο πελάτης είναι το ίδιο το δημόσιο.

Το σχέδιο για τη λοταρία με τις αποδείξεις

Η πρόταση της λοταρίας με τις αποδείξεις είχε ήδη ακουστεί από το 2010, ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ είχαν επαναφέρει το θέμα (υπήρχε και στο mail Χαρδούβελη). Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός». Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί στην αρχή τουλάχιστον, θα ��ερδίζουν ποσά της τάξης των 500 - 1.000 ευρώ. Ωστόσο, οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς. Μάλιστα τα έπαθλα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, εφόσον καθιερωθεί να πραγματοποιείται και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (σκέφτονται να κληρώνονται ακόμη και αυτοκίνητα!!!).

Η πρόταση παρουσιάστηκε και στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με την τρόικα να μην παίρνει σαφή θέση, αλλά να ζητά περισσότερα στοιχεία. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα. Μάλιστα στην Πορτογαλία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης:

-Νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες θέλει να κάνει «ράμπο» της εφορίας ο Βαρουφάκης!

-Η νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων με όλες τις λεπτομέρειες

BINTEO STAR LIVE U

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top