Μας αφήνει στη «φωτιά» η ΕΚΤ: Μόλις 0,5 δισ. ευρώ αύξησε τον ELA!

Δεν αποκλείεται νέα, έκτακτη, παρέμβαση μετά το Eurogroup της Δευτέρας

«Ψίχουλα» μας έδωσε αυτή τη φορά η ΕΚΤ, καθώς προχώρησε σε οριακή αύξηση του ELA κατά 500 εκ. ευρώ (πριν από 15 ημέρες είχε αυξήσει το όριο παροχής ρευστότητας του έκτακτου μηχανισμού κατά 3,5 δισ., συνολικά στα 68,5 δισ. ευρώ).

Η αύξηση αυτή αν και οριακή υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση, ενώ και το δημόσιο παρουσιάζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 μέρες (βάσει του κανονισμού της) χωρίς να αποκλείεται εν τω μεταξύ έκτακτη παρέμβαση την ερχόμενη εβδομάδα.

Κι αυτό, διότι θα έχει προηγηθεί το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου και ακολουθούν την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου νέες λήξεις εντόκων γραμματίων.

Συνολικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ (87,48 δισ. ευρώ η εξάρτηση αυτή για τον Ιανουάριο από 56,04 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top