Διαγραφή προσαυξήσεων και αλλαγή στις δόσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση σύμφωνα με τον Δ. Στρατούλη

Διαγραφή προσαυξήσεων και αλλαγή στις δόσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

​Διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αλλαγές στις δόσεις, προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, στα «Παραπολιτικά 90,1».

Όπως είπε ο κ. Στρατούλης, προσδοκία της κυβέρνησης είναι με τη νέα ρύθμιση να μπουν στα δημόσια ταμεία το 2015 1,46 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει ότι:

1. Δεν θα υπάρχει περιορισμός στο ποσό της οφειλής (σήμερα το όριο είναι στις 15.000 ευρώ)
2. Διαγραφή 100% των προσαυξήσεων αν κάποιος αποπληρώσει εφάπαξ το κεφάλαιο που χρωστά
3. Διαγραφή προσαυξήσεων κατά 70% αν κάποιος μπει στις 50 δόσεις
4. Διαγρ��φή προσαυξήσεων κατά 50% αν κάποιος μπει στις 100 δόσεις
5. Κατάργηση του επιτοκίου 4,56% που ίσχυε από το πρώτο ευρώ και επιβολή μηδενικού επιτοκίου για οφειλές έως 5.000 ευρώ. Για οφειλές από 5.001 και πάνω το επιτοκίο θα είναι 0,25% το μήνα.

Ο κ. Στρατούλης υπενθύμισε επίσης ότι προϋπόθεση για να μπει κανείς στη ρύθμιση είναι να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του.

Όσον αφορά στη ρευστότητα των ταμείων, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

«Δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια τέτοιο πρόβλημα. Οι συντάξεις είναι εγγυημένες για όσο είμαστε στην κυβέρνηση. Τα έσοδα του ΙΚΑ πήγαν καλά τον Ιανουάριο και ήταν 951 εκατ. ευρώ όσα ήταν και τον Ιανουάριο του 2014 που δεν ήταν εκλογικός μήνας. Τον Φεβρουάριο ήταν 1 δισ. έσοδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να δοθούν οι συντάξεις», δήλωσε.

Τέλος ερωτηθείς για το αν θα έρθουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ο κ. Στρατούλης είπε ότι αυτό δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και έσπευσε να επαναλάβει ότι «δεν θα λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα με τις αυτοκρατορικές απαιτήσεις τους. Όλη η διαδικασία θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών και όχι με τα άλλα υπουργεία. Δεν θα γίνει τίποτα που να θυμίζει τρόικα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top