Αλλαγές στο ΦΠΑ: Ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν πιο φθηνά & ποια θα ακριβύνουν

«Αγκάθι» στην τσέπη μας πιθανές αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και ΜΜΜ

«Αγκάθι» στην τσέπη του καταναλωτή θα είναι η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ μέσω του «εξορθολογισμού» στον οποίο αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών -μιλώντας στην εκπομπή του STAR «Στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου- χαρακτήρισε απαράδεκτο τον συντελεστή 23% και τόνισε ότι θα ήθελε ενιαίο συντελεστή στο 15% με 16%, χωρίς να αποκλείσει και έναν δεύτερο, χαμηλότερο, συντελεστή με περιορισμένη εφαρμογή, δηλαδή για πολύ συγκεκριμένα αγαθά (πχ. φάρμακα, ξενοδοχεία, βιβλία, κλπ.).

Ένας ενιαίος συντελεστής του 15% με 16%, που θα αντικαθιστούσε τους συντελεστές 23% και 13%, μάλλον θα «πονέσει» περισσότερο την τσέπη μας καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται στον συντελεστή 13% και θα αυξηθούν αφορούν περισσότερο την καθημερινότητα του πολίτη, με μερικά εξ αυτών να είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, στον συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται είδη όπως: ένδυση-υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα οποία θα «ωφεληθούν» από έναν ενιαίο συντελεστή.

Από την άλλη, στον συντελεστή 13% υπάγονται είδη και αγαθά όπως: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια ΜΜΜ κλπ. Σε αυτά τα είδη θα σημειωθούν αυξήσεις.

Όσον αφορά τον πολύ χαμηλό συντελεστή που ισχύει σήμερα (6,5%), σε περίπτωση που υπάρξει και δεύτερος νέος συντελεστής ΦΠΑ τότε πιθανόν να υπάρξουν μικρές αυξήσεις εάν αυτός κυμανθεί στο 7% με 8%. Αν ο συντελεστής μείνει ένας και ενιαίος στο 15%-16%, τότε μιλάμε για υπερδιπλασιασμό του φόρου και αυξήσεις που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν προϊόντα όπως τα φάρμακα, η διαμονή στα ξενοδοχεία, οι εφημερίδες, τα βιβλία, τα περιοδικά και τα θέατρα.

Αναφορικά, τέλος, με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος δεν εξετάζεται καμία αλλαγή των συντελεστών 5%, 9% και 16% που ισχύουν σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top