Νέα ΒΟΜΒΑ στα εργασιακά: Σπεύδουν οι εργοδότες να κλειδώσουν χαμηλούς μισθούς

Ο Μεσαίωνας καλά κρατεί στην αγορά εργασίας

​Μπαράζ μετατροπών σε ατομικών, των συμβάσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει καταγραφεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και τη ΓΣΕΕ, με τους εργοδότες να τρέχουν να κλειδώσουν χαμηλούς μισθούς για να προλάβουν τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στα εργασιακά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτει στα Nέα ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, έρχονται στο προσωπικό του email και στο υπουργείο καταγγελίες από εργαζομένους, οι οποίοι υπό την απειλή της απόλυσης, καλούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι ατομικές αυτές συμβάσεις έχουν εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον εργαζόμενο, αφού μετατρέπουν τη μόνιμη, αορίστου χρόνου απασχόληση σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρεται ρητά η ημερομηνία λήξης τους και της αυτοδίκαιης και χωρίς άλλους όρους επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς της εργασιακής σχέσης.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι στην αγορά εργασίας επικρατεί Μεσαίωνας, μιας και ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ κα��αρά.

Χαρακτηριστικά, ένας στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστος, 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαυτοαπασχολούμενοι», 200.000 είναι εργαζόμενοι που παρέχουν εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ περισσότερες από τις μισές προσλήψεις το 2014 αφορούσαν ευέλικτες μορφές εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top