Μάρτης γδάρτης για την κυβέρνηση: Πιέζουν οι ημερομηνίες για να βρεθεί ρευστό

Οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν μέσα στο μήνα

Μάρτης γδάρτης για την κυβέρνηση: Πιέζουν οι ημερομηνίες για να βρεθεί ρευστό

​Ο Μάρτιος δεν μπήκε με το… δεξί για την ελληνική κυβέρνηση, αφού όπως έχουν παραδεχθεί άπαντες η ρευστότητα έχει φτάσει στο κόκκινο, την ώρα που οι υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές πιέζουν ασφυκτικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε χθεσινή του συνέντευξη δήλωσε με δραματικό τρόπο ότι θα… στύψουμε την πέτρα για να βρούμε τα χρήματα, ώστε να αποπληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ, όμως το θέμα παραμένει πως το ταμείον είναι… μείον.

Οι ημερομηνίες για να καλύψουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις πλησιάζουν και η θηλιά σφίγγει ακόμα περισσότερ�� γύρω από τη κυβέρνηση.

- Στις 6 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν 298,7 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 13 Μαρτίου ακόμη 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 20 Μαρτίου επιπλέον 336 εκατ. ευρώ επίσης στο ΔΝΤ
- 79 εκατ. ευρώ για ομόλογα εκτός PSI
- 800 εκατ. ευρώ για τόκους
- 200 εκατ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις

Και όλα αυτά, με την ΕΚΤ να μην δίνει έγκριση για την αγορά εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα τρέχουν και οι υποχρεώσεις προς το εσωτερικό.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για μισθούς και συντάξεις χρειάζονται 1,55 δισ. ευρώ και άλλα 1,3 δισ. ευρώ για κοινωνική ασφάλιση και ασφαλιστική πρόνοια.

Υπολογίζεται επίσης ότι θα χρειαστούν περίπου 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη διαφόρων άλλων δαπανών, ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις αυτές ανέρχονται στα 2,55 δισ. ευρώ.

Πέρα από τις ταμειακές δυσκολίες του Μαρτίου πάντως, ο Γολγοθάς συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες.

Έτσι:

-Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 400 εκατ. ευρώ σε τόκους.
-Το Μάιο 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 300 εκατ. ευρώ σε τόκους.
-Τον Ιούνιο 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 450 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε και η Αθήνα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα για την αποπληρωμή συνολικού χρέους, ύψους 11,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,9 δισ. αφορούν δάνεια του ΔΝΤ, 6,7 δισ. δάνεια της ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ, 1,9 δισ. ευρώ σε τόκους και 900 εκατ. ευρώ σε «κουρεμένα» ομόλογα του Δημοσίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top