Έσοδα από καταθέσεις και κεφάλαια του εξωτερικού ψάχνει η κυβέρνηση

Υπολογίζονται σε 120 δισ. ευρώ και δεν έχουν δηλωθεί

Έσοδα από καταθέσεις και κεφάλαια του εξωτερικού ψάχνει η κυβέρνηση

Έσοδα με «οποιονδήποτε τρόπο», ακόμα και αν αυτά προέρχονται από αδήλωτα κεφάλαια ή άλλες χαριστικές ρυθμίσεις, όπως αυτή που σχεδιάζεται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με περικοπή έως και 50% του αρχικού κεφαλαίου, αναζητεί η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει την αμνήστευση των αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στόχος, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, είναι η φορολόγησή τους και όχι κατ’ ανάγκη ο επαναπατρισμός τους.

«Η Γαλλία κατάφερε και εισέπραξε 6,5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του εξωτερικού, γιατί όχι και εμείς;» σημειώνει ο κ. Μάρδας.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει ήδη υποβάλει το σχέδιο φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος και είναι ο υποστηρικτής της ρύθμισης αυτής.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και επί της ουσίας πρόκειται για μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος τους ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ.

Ακόμα βέβαια δεν έχει αποφασισθεί ποιος θα είναι ο συντελεστής φορολόγησης των κεφαλαίων αυτών, καθώς και λεπτομέρειες της ρύθμισης, που όπως όλα δείχνουν θα έρθει πολύ γρήγορα στη Βουλή. Εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για συντελεστή 10 με 15%.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top