Γ. Στουρνάρας: «Συμφωνία με τους εταίρους για να μην ανακοπεί η ανάκαμψη»

«Ανάγκη για υιοθέτηση εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής»

​Στην ανάγκη υιοθέτησης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει οριστικά η Ελλάδα από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη αναφέρθηκε εκτενώς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας , παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το 2014.

«Το 2014, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης, ανακόπηκε η πτώση και σημειώθηκαν θετικοί ρυθμοί μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την εξάλειψη των μεγάλων ελλειμμάτων του Δημοσίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και με την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει οριστικά από την κρίση και να προχωρήσει σε ταχεία ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ειδική αναφορά έκανε και στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, περιορίζουν την αβεβαιότητα και δίνουν στη νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθ��ίσεις που εκκρεμούν.

Όπως είπε οι αποφάσεις αυτές είναι θετικές, καθώς αποτρέπουν τη ρήξη με τους εταίρους, που θα οδηγούσε στο χάος την ελληνική οικονομία και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε πνεύμα συνεργασίας για να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

«Την κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται συντεταγμένη εθνική προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, για να διασφαλιστούν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να συνεχιστεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Η Τράπεζα της Ελλάδος από την δική της πλευρά θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της σ’ αυτή την προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία χρόνια διανύσαμε ένα δύσβατο δρόμο με υψηλό κόστος για όλη την ελληνική κοινωνία. Αν αντιμετωπίσουμε τις σχετικά περιορισμένες εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει η πρώτη φάση της προσπάθειας που άρχισε το 2010 και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα φάση, τότε οι αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας θα ενισχυθούν σημαντικά. Η ταχεία ανάπτυξη θα επιτρέψει να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής που έχει πληγεί, με κύριους στόχους τη μείωση της ανεργίας και τη διόρθωση των ανισοτήτων στην κατανομή του κόστους της προσαρμογής. Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top