Nomura: ΔΕΝ θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ - Έχει 4 επιλογές η ελληνική κυβέρνηση

Νέα μέτρα λιτότητας βλέπει ο ιαπωνικός οίκος

Nomura: ΔΕΝ θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ - Έχει 4 επιλογές η ελληνική κυβέρνηση

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή έγκριση που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, οι αναλυτές του ιαπωνικού οίκου Nomura σχολιάζουν τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και τις δυσκολίες που αναμένεται να συναντήσει στο μέλλον, εκτιμώντας πως δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση (review) με επιτυχία.

Μπορεί όπως λένε η έγκριση των προτάσεων να αποτελεί αναμφίβολα ένα "θετικό γεγονός", η πολύ σημαντική όμως φάση της εφαρμογής και η περαιτέρω διευκρίνηση των προθέσεών της είναι το πιο δύσκολο μέρος προκειμένου να εγκριθεί η παράταση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Nomura, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει επίσης το αίτημα παράτασης για έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που αποτελεί την πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση μετά την πρώτη στροφή που έκανε το κόμμα. Οι αναλυτές αναφέρονται επίσης και στις φωνές που ήδη αναπτύχθηκαν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή πλατφόρμα που διαφώνησαν με την τακτική που ακολουθεί το κόμμα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Για τον οίκο Nomura, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 4 επιλογών:

-η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

-πρόωρες εκλογές

-ένα δημοψήφισμα για νέο μνημόνιο και την παρουσία της χώρας στο ευρώ

-μια νέα σύγκρουση με τους εταίρους

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως στο να κρατήσει την χώρα στο ευρώ και δευτερευόντως το κόμμα ενωμένο.

Τα πρώτα σημάδια από την στροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις έχουν αυξήσει, σύμφωνα με τον οίκο Nomura, την πιθανότητα μιας αλλαγής στη σύνθεση του συνασπισμού κατά τη διάρκεια μιας νέας συμφωνίας ή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει στο μέλλον περισσότερους γενναίους συμβιβασμούς, δεδομένο που υποδηλώνει ότι η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει, εκτιμά η Nomura.

Η Nomura προβλέπει ακόμη πως το 2015 θα απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας κυρίως λόγω των φτωχών δημοσιονομικών επιδόσεων έως τώρα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top