Στο ρευστό των Ταμείων για δανεισμό στρέφεται το Δημόσιο

Ζητά να επενδύσουν σε repos για να αντλήσει 3-5 δισ. ευρώ

Στο ρευστό των Ταμείων για δανεισμό στρέφεται το Δημόσιο

Να αγοράσουν repos προκειμένου να εξασφαλίσει το Δημόσιο ρευστότητα καλεί το υπουργείο Εργασίας τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που εστάλη, τα Ταμεία καλούνται «να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος δανείζοντας έτσι το Δημόσιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας».

Αυτό θα εξασφάλιζε ρευστότητα στο Δημόσιο (υπολογίζεται ότι «αναζητά» 3 με 5 δισ. ευρώ) και απόδοση της τάξεως του 2% για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ανέφερε ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς στο STAR πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή τακτική για τα Ταμεία, η οποία έχει γίνει και στο παρελθόν.

«Πρόκειται για μία τακτική που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από κυβερνήσεις. Είναι ασφαλέστατη και σωστή τακτική. Αυτό γίνεται εδώ και τρία χρόνια στο ΙΚΑ» σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς.

Ανάλογη ήταν η άποψη που εξέφρασε και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

«Τι λέει αυτή η διάταξη; Τα ταμεία έχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα χέρια τους, τα οποία θα μπορούσαν να τα πουλήσουν. Δεν τους λέει να τα πουλήσουν, τους λέει ότι "μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ρέπος για να αντλήσετε ρευστότητα από τις τράπεζες". Δηλαδή, τους λέει να δώσουν μέσω του ΟΔΔΗΧ ένα τμήμα των ομολόγων τους σε μία τράπεζα ή να γίνει μία προκήρυξη καλύτερης προσφοράς ανάμεσα στις τράπεζες, για 7, 10 ή 15 ημέρες. Τα δίνουμε στις τράπεζες, αντλούμε ρευστότητα και αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα cash flow που έχουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν εκποιούμε τα ομόλογά μας, δεν τα ρευστοποιούμε, τα παίρνουμε πάλι πίσω. Είναι μία απολύτως συμφέρουσα διαδικασία αξιοποίησης των ομολόγων που έχουμε» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top