Βάιντμαν: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και πάλι από ΕΚΤ αν υπάρξει συμφωνία

Καλεί την κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος

Η ΕΚΤ θα αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις από τις τράπεζες εάν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, εκτίμησε ο Γενς Βάιντμαν.

Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνταν ενός καθεστώτος εξαίρεσης, το οποίο τους επέτρεπε να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ δίνοντας ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα, παρά το ότι τα αξιόγραφα αυτά δεν θεωρούνται επένδυση από τους οίκους αξιολόγησης και - στη θεωρία - δεν θα έπρεπε να γίνονται δεκτά.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ τόνισε πως το συγκεκριμένο καθεστώς εξαίρεσης «συνδέεται με ιδιαίτερους όρους, οι οποίοι είναι προσδιορισμένοι σαφώς, και εάν αυτοί οι όροι αρχίσουν εκ νέου να τηρούνται, το “waiver” (σ.σ. όπως αποκαλείται το καθεστώς εξαίρεσης) θα μπορούσε να ισχύσει εκ νέου».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, σημείωσε πως «η επιστολή δεν μας επιτρέπει να προδικάσουμε εάν οι όροι αυτοί θα εκπληρωθούν εκ νέου».

Τέλος, ο κ. Βάιντμαν κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή «δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πραγματικά εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να τιμήσει τις δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top