FAZ: Η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων

Διαψεύδει το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

FAZ: Η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων

​Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα της σημερινής Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει η Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές καταθέσεων ενώ από τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ. Κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ότι συζητήθηκε το γεγονός ότι ακόμα η Ελλάδα δεν έχει επιβάλει capital controls. Το Δ.Σ της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα ήταν καλό αν επιβληθούν στην Ελλάδα έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων για να αντιμετωπιστεί η “αιμορραγία” των τραπεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στην συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας συζητήθηκε αν οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για πόσο ακόμα θα είναι.

«Δεδομένου ότι η προσωρινή παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι προσωρινή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του Δ.Σ της ΕΚΤ που απαιτείται, αυτό θα σημάνει την έξοδο από το ευρώ», αναφέρει η FAZ.

Όσον αφορά στα “capital controls”, τους περιορισμούς δηλαδή στην κίνηση κεφαλαίων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτοί μπορούν να πάρουν ποικίλες μορφές. Τονίζει μάλιστα ότι οι περιορισμοί δεν θα αφορούν μόνο εταιρείες και τις κινήσεις των λογαριασμών τους, αλλά και ιδιώτες, ενώ μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και τον περιορισμό στις αναλήψεις.

Με ανακοίνωσή της πάντως η ΕΚΤ, διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, τονίζοντας ότι στη χθεσινή της συνεδρίαση δεν αναφέρθηκε καθόλου το ζήτημα της επιβολής περιορισμών στην κινηση κεφαλαίων.

Πραγματικότητα όμως είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι πιέζει κι αυτός από την πλευρά του την ελληνική κυβέρνηση, αφού μπορεί στην χθεσινή συνεδρίαση να μην έβγαλε από την… πρίζα τις ελληνικές τράπεζες, αλλά έδωσε μικρή ανάσα, χορηγώντας μόνο 3,3 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρει να λυγίσει την αντίσταση της ελληνικής πλευράς και να υποχωρήσει σε μια συμφωνία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top