Οριακή αύξηση του ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ

Το όριο ανέρχεται στα 68,5 δισ ευρώ από τα 65 δις ευρώ

Οριακή αύξηση του ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συνέχιση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες για δύο ακόμη εβδομάδες, δηλαδή έως τις 4 Μαρτίου.

Το ποσό που μπορεί να διατεθεί είναι αυξημένο κατά 3,5 δισ. ευρώ και συνολικά ορίστηκε στα 68,5 δισ., από τα 65 δισ. ευρώ που ήταν πριν.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αύξηση του ορίου είναι μικρή και καλύπτει οριακά τις ανάγκες δεδομένης της καθημερινής εκροής των καταθέσεων.

Όπως λένε η μικρή αύξηση του ELA εντείνει την πίεση στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές αρχές είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες και επώδυνες επιλογές για να διατηρήσουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποφάσισε να μην κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους δείχνουν σημάδια σύγκλισης και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την Παρασκευή.

Δείτε επίσης: ELAτε να δούμε τι είναι ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας και πως δουλεύει;

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top