Το Grexit… επέστρεψε: 50% πιθανότητες από Commerzbank

Τρία σενάρια για ελληνική έξοδο από το Ινστιτούτο Ντελόρ

Το Grexit… επέστρεψε: 50% πιθανότητες από Commerzbank
«Την τελευταία εβδομάδα το ρίσκο ενός Grexit άγγιζε το 25%, τώρα οδηγούμαστε σε ένα ποσοστό του 50%» αναφέρει σε σημείωμά της η Commerzbank, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με δύο οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας, η απόρριψη της επέκτασης του προγράμματος από την Ελλάδα αφήνει μικρό χώρο για συμβιβασμούς, καθώς ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρήσει αρκετά στις απαιτήσεις των δανειστών, πολύ πιθανόν να μην στηρίξει μια τέτοια λύση στη Βουλή ένα μέρος του κόμματός του.

«Αν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες, τότε θα είναι δύσκολο να φτάσει σε συμφωνία, γρήγορα θα ξεμείνει από ρευστό και η πτώχευση θα είναι απλώς θέμα χρόνου» τονίζει το Bloomberg.

Τρία σενάρια για ελληνική έξοδο από το Ινστιτούτο Ντελόρ

Αν είναι εφικτή μια έξοδος από την ευρωζώνη και που ακριβώς θα οδηγούσε ένα Grexit, αναρωτιέται σε μελέτη του ο Γιοργκ Χάας του ινστιτούτο Ντελόρ.

Ο Χάας αναφέρεται στις νομικές δυσκολίες που υπάρχουν για ένα κράτος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αλλά υπογράμμισε ότι μια αλληλουχία γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος και τελικά την έξοδο από το ευρώ.
ntelor.jpg
Τα τρία σενάρια:

1. Η Ελλάδα οδηγείται μόνη της σε Grexit: Υπό την πίεση να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσε��ς της, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα νέο παράλληλο νόμισμα.

2. Η ευρωομάδα και η ΕΚΤ αποφασίζουν να πιέσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα αυτού την αναγκάζουν να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα.

3. Grexit από ατύχημα: Η μικροπολιτική και από τις δύο πλευρές οδηγεί σε έναν τραπεζικό πανικό και δεν αφήνει καμία βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top