Bloomberg: «Δεν εγγυόμαστε ρευστότητα στην Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα» λέει η ΕΚΤ!

Έμμεση απειλή εξόδου από το ευρώ, με την ελπίδα… να μη χρειαστεί

Bloomberg: «Δεν εγγυόμαστε ρευστότητα στην Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα» λέει η ΕΚΤ!
Πολιτική πίεση στην Ελλάδα μέσω της απειλής διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ παραμένει σταθερή στη θέση που έχει εκφράσει ο Μάριο Ντράγκι ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει εγγύηση για ρευστότητα, με την ελπίδα να μη χρειαστεί κάτι τέτοιο διότι θα ανοίξει τις πόρτες για έξοδο από το ευρώ!

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ απειλεί να αποσύρει χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ από την Ελλάδα ακόμη κι αν η χώρα εισέλθει σε μία κρίση που τελικά θα την οδηγήσει σε έξοδο από το κοινό νόμισμα!

Η τακτική αυτή είναι η ίδια που έχει ήδη δοκιμάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην περίπτωση της κρίσης στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, όπου η προοπτική διακοπής της χρηματοδότησης οδήγησε στη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις.

«Ενώ μπορεί να διατυπώνονται τέτοιες απειλές και να αναπαράγονται, θα ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο αν υλοποιούνταν. Η διαπραγμάτευση ξεκινά με την απειλή της βέβαιης καταστροφής. Αλλά το να σταματήσει όντως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται για τα καλά στον δρόμο εξόδου από το ευρώ» σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγου της Oxford Economics, Τζέιμς Νίξον.

Όπως σημειώνει το διεθνές μέσο, η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της για την παροχή μιας πιστωτικής γραμμής στήριξης (ECCL) με ενισχυμένους όρους «θα μπορούσε να είναι μία αρκετά δύσκολη διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι ανέφικτη, εάν συνεχίσει να αρνείται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ήταν πιθανόν μέρος της ECCL».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top