Καταρρέουν οι τιμές στα ακίνητα: Μισοτιμής τα ακριβά, σχεδόν τσάμπα τα φθηνά!

Κάτω και από το κόστος παρασκευής η αγοραία αξία στα νεόδμητα ακίνητα!

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων και το 2014, την ώρα που η φετινή χρονιά δεν παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης.

Αναλύοντας τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων για τα επόμενα χρόνια, το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής κατέγραψε έλλειψη κατασκευαστικής και επενδυτικής δραστηριότητας, πολύ χαμηλή ζήτηση, μείωση των τιμών και λίγες αγοραπωλησίες ακινήτων (στα οικόπεδα οι αγοραπωλησίες ήταν σχεδόν μηδενικές!).

Η πτώση των τιμών, όπως επισημάνθηκε, δεν είναι ισομερής. Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης, που αγγίζουν το 50%, καταγράφονται στα άκρα του δείγματος: Στις πολύ ακριβές κατοικίες (λόγω φορολόγησης) και στις πολύ φθηνές κατοικίες (λόγω ανυπαρξίας αγοραστών).

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, για νεόδμητα ακίνητα η αγοραία αξία δεν είναι «δίκαιη», με την έννοια ότι δεν καλύπτει το κόστος κατασκευής!

Σημειώνεται όμως ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες, λόγω υπερπροσφοράς και αναγκών των πωλητών εξαιτίας της κρίσης, πραγματοποιούνται σε συνθήκες αναγκαστικής πώλησης, δηλαδή στην αξία άμεσης διάθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top