Ισορροπία τρόμου στα Ταμεία: Η 5ετία που θα κρίνει το μέλλον του ασφαλιστικού

20 δισ. ευρώ το χρόνο το κόστος από ύφεση και εισφοροδιαφυγή

Ισορροπία τρόμου στα Ταμεία: Η 5ετία που θα κρίνει το μέλλον του ασφαλιστικού
Μια άκρως εύθραυστη ισορροπία τρόμου επιτυγχάνεται τα τελευταία πέντε χρόνια στα Ταμεία, ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις στην ώρα τους.

Η κατάσταση είναι οριακή καθώς η μείωση της απασχόλησης, η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και η πτώση των μισθών έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων δεν επαρκούν και η λύση δίνεται είτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εγκρίνει την τελευταία στιγμή έμμεση ή άμεση κρατική χρηματοδότηση είτε με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης να καλύπτει τις τρύπες, ακολουθώντας τις δοκιμασμένες συνταγές της «ταμειακής διευκόλυνσης» της ανταλλαγής ομολόγων με repos ή της ρευστοποίησης περιουσίας...

Εκτιμάται ότι ύφεση και εισφοροδιαφυγή «κοστίζουν» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περί τα 20 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο διπλάσιο της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία για το 2015 έχει περιοριστεί στα 9,6 δισ. ευρώ, από 11 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Πρόστιμα... υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος

Με τη ρευστότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να ακροβατεί, η ηγεσία της κοινωνικής ασφάλισης καλείται να λύσει έναν ακόμη δύσκολο γρίφο, αυτόν της εξεύρεσης πρόσθετων πόρων χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη και απρόσκοπτη καταβολή παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Μεταξύ των προτάσεων για επιπλέον χρηματοδότηση των Ταμείων, που ήδη έχουν κατατεθεί στο υπουργείο, χωρίς οριστική επεξεργασία και συγκεκριμένη κοστολόγηση, είναι:

- Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα ως ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δη��οσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.

- Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή κατά τους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων.

- Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού.

- Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (KOK).

- Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλουν ανεξάρτητες αρχές, όπως ΡΑΕ, ΕΣΡ, ΑΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ.

- Τμήμα από τα φορολογικά έσοδα.

- Πόροι από το ΑΚΑΓΕ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top