Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από το νέο φόρο ακινήτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία;

​Το χαμόγελο θα επιστρέψει και πάλι στα χείλη περίπου τριών εκατομμυρίων Ελλήνων που θα επωφεληθούν από το νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδευτεί κ��ι από μια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% - 35%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία, αφού σύμφωνα με το παλιότερο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ πλήρωναν φόρο από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα μόνο αν ξεπερνούν το αφορολόγητο, το οποίο επιστρέφει στις 12.000 ευρώ.

Από την άλλη τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι και θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει οι φορολογικοί συντελεστές να φτάνουν ακόμα και στο 3% της αξίας του ακινήτου, ώστε να εξισορροπηθούν τα έσοδα από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία θα είναι 150.000 - 200.000 ευρώ, αφού πρώτα προκύψει η μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος σήμερα έχει σπίτι αξίας 220.000 ευρώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα πέσει κάτω από τα 160.000 ευρώ, επομένως δεν θα πιαστεί στα δίχτυα του νέου φόρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, για τα υπόλοιπα ακίνητα θα πληρώνεται κανονικά ο φόρος, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει μια πρώτη κατοικία και δύο αγροκτήματα κι ένα εξοχικό, για το μεν πρώτο δεν θα φορολογηθεί εφόσον η αξία δεν ξεπερνά τις 150.000 - 200.000 ευρώ, ωστόσο, για τα υπόλοιπα θα πληρώσει κανονικά φόρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top