Reuters: Πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ

Λήγουν τον Ιούλιο και ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ

Reuters: Πιστωτικό γεγονός η μη πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ
Οι ιδιώτες που διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και έχουν αγοράσει ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS), θα μπορούσαν να εισπράξουν πάνω από 750 εκ. ευρώ, εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ομόλογά της που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή άλλοι δημόσιοι πιστωτές» αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο «Μια ελληνική αποτυχία αποπληρωμής των ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των CDS».

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι στο διεθνές μέσο, οι πληρωμές των CDS γίνονται όταν η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) θεωρήσει ότι έχει συμβεί ένα «πιστωτικό γεγονός» (credit event).

«Εάν υπάρξει αδυναμία πληρωμής δανείων της Ελλάδας και αυτή υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια ή το ισοδύναμό του σε εγχώριο νόμισμα, εφόσον έχει λήξει η όποια περίοδος χάριτος, τότε πρόκειται για πιστωτικό γεγονός» σημείωσε ο Σάιμον Φερθ της νομικής εταιρείας Linklaters.
4353.jpg
Καθότι η συμφωνία του 2012 για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προβλέπει ότι δεν σημειώνεται «πιστωτικό γεγονός» από χρέη της Ελλάδας που είχαν αναληφθεί πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2012. Επομένως, «παρακάμπτονται» τα δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν στους επόμενους μήνες (είχαν συναφθεί πριν το 2012) και το «βάρος» πέφτει στα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο άλλος όρος για να πληρωθούν τα CDS είναι ότι η μη αποπληρωμή των ομολόγων δεν βασίζεται σε εθελοντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΚΤ, της ΕΕ ή του ΔΝΤ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top