Αντιδράσεις εργοδοτών και φόβοι για απολύσεις βάζουν στον «πάγο» τα 751 ευρώ

Μέχρι το 2016 θα αυξηθεί σταδιακά ο κατώτατος μισθός

Μέχρι το 2016 και σταδιακά θα αυξηθεί τελικά ο κατώτατος μισθός.

Στην παράταση οδήγησαν οι αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και ο φόβος των απολύσεων.

«Ο μικρός επιχειρηματίας σήμερα πλήττεται από παντού. Δεν έχει ρευστότητα δεν μπορεί να επιβιώσει. Τι θα κάνει; Θα αναγκαστεί να απολύσει προσωπικό, άρα πιστεύω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιβαρύνει περαιτέρω την ανεργία» δηλώνει στο STAR ο επιχειρηματίας και γ.γ. του ΕΒΕΑ Νίκος Σοφιανός.

«Σε επίπεδο προθέσεων οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ικανοποιούν ζητήματα τα οποία κατ' επανάληψη έχει θέσει η Συνομοσπονδία. Η αποσαφήνιση, όμως, των ειδικ��ν διατάξεων και του χρόνου υλοποίησής τους θα κρίνουν το εύρος και την αποτελεσματικότητά τους» τονίζει από την πλευρά του ο αναπληρωτής γ.γ. της ΓΣΕΕ Θανάσης Δανούσης.

Τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας

Στην απόφαση για σταδιακή επαναφορά έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στ��ν ιδιωτικό τομέα σημαίνει επιβάρυνση και για τα κρατικά ταμεία, καθώς το επίδομα ανεργίας είναι συνδεδεμένο με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Έτσι όταν πάει στα 751 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα πάει στα 460 ευρώ. Άμεσα, όμως, και όχι σταδιακά θα ισχύσει ίδιος κατώτατος μισθός και για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Τι ζητούσε η τρόικα και γιατί

Η τρόικα έλεγε ότι η έλλειψη εμπειρίας, που κάνει διστακτικό έναν εργοδότη στο να προσλάβει έναν νέο κάτω των 25, μπορεί να υποσκελιστεί με το να έχει χαμηλότερο μισθό αυτός ο νέος.

Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία στις ηλικίες έως 25 ετών μειώθηκε από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014 κατά 6,8 μονάδες.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR…
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top