Στα πρότυπα Ομπάμα η λύση που εξετάζει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

Κούρεμα για όσους έχουν εισόδημα κάτω από τα επίπεδα φτώχειας

Στα πρότυπα Ομπάμα η λύση που εξετάζει η  κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

Στα πρότυπα του προγράμματος Ομπάμα αναμένεται να κινείται η λύση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια.

Η ρύθμιση όπως γράφουν τα «ΝΕΑ» προβλέπει «κούρεμα» για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ανάλογο με την μείωση του εισοδήματος τους.

«Γι' αυτό θα κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να διασώσεις το σπίτι σου και γι' αυτό τον λόγο θέλουμε να βοηθήσουμε. Κάνουμε το σπίτι σας προσιτό.

Μια ανεξάρτητη κυβερνητική αρχή κάνει την αποπληρωμή του δανείου ευκολότερη. Τώρα υπάρχουν περισσότερες επιλογές»:

Αυτό είναι το σποτ του αμερικανικού προγράμματος «Κάντε το σπίτι σας προσιτό» στο οποίο έχουν ενταχθεί 3 εκατομμύρια αμερικανοί.

Στην αντίστοιχη λύση που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια, κεντρική ιδέα του προγράμματος «Σώστε το σπίτι σας» -όπως θα ονομάζεται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - είναι όσα νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν να ενταχθούν σε έναν δημόσιο φορέα.

Ο φορέας αυτός στην ουσία θα αγοράζει τα δάνεια από τις τράπεζες τα οποία στη συνέχεια θα «κουρεύονται» ανάλογα με τη βουτιά του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 300 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο κόκκινο, 250 χιλιάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού και 100 χιλιάδες κινδυνεύουν με άμεση εκτέλεση από 1η Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η ρύθμιση αποσκοπεί στην διάσωση μεγάλης μερίδας πληθυσμού και κυρίως ζευγαριών γύρω στα 40 που είδαν το εισόδημα τους από τα 2500 ευρώ να συρρικνώνεται στα 900 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν την δόση των 500 ή 600 ευρώ.

Πιο φιλικό πλαίσιο ετοιμάζεται ακόμη και για όσους δεν βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ όπως τονίζουν στην κυβέρνηση θα υπάρξουν κριτήρια ώστε να μην προστεθούν όσοι μπορούν και δεν πληρώνουν.

Την ίδια ώρα, στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπραχθούν 15 δις βεβαιωμένων φόρων από περίπου 400 χιλιάδες υποθέσεις που αμφισβητούν τις πράξεις της φορολογικής διοίκησης και καθυστερούν στις δικαστικές αίθουσες.

Όχημα για τις εισπράξεις αναμένεται να αποτελέσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Το σχέδιο όπως γράφουν τα «Νέα» είναι έτοιμο και προβλέπει καταβολή του αρχικού κεφαλαίου σε δόσεις και διαγραφή στο 1/3 των προσαυξήσεων.

Για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να πάρει έγκριση του από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ναντια Βαλαβάνη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top