Σφίγγουν οι πιέσεις ενόψει Eurogroup – διορία έως τις 16 Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση

«Όχι» σε παράταση λέει η κυβέρνηση ενώ τα περιθώρια στενεύουν

Σφίγγουν οι πιέσεις ενόψει Eurogroup – διορία έως τις 16 Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση

Υπό ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και ενώ εντείνονται οι πιέσεις, τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις ΗΠΑ και τους οίκους αξιολόγησης, προσέρχεται στο έκτακτο Eurogroup η Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις προγραμματικές δηλώσεις, που θα αναγνωστούν το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή.

«Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτηση για παράταση του προγράμματος έως τις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τονίζοντας πως αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα μας, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στο έκτακτο Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης, λέγοντας «θα ακούσουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ληφθούν «μεγάλες αποφάσεις» στην εν λόγω συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η κυβέρνηση, η οποία καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα στους εταίρους, επιμένει για συμφωνία - γέφυρα, απορρίπτοντας την πρόταση να υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

Στο μεταξύ, η Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα σε Β- από Β και διατηρεί «αρνητικές προοπτικές», εκτιμώντας ότι λόγω περιορισμένης ρευστότητας στενεύουν τα περιθώρια για μία συμφωνία ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας. Παράλληλα, για πιθανή υποβάθμιση προειδοποιεί ο οίκος Moody’s, ο οποίος τηρεί βαθμολογία Caa1, κάνοντας λόγο για αβεβαιότητα που προέκυψε μετά τις πρώτες επαφές κυβέρνησης - δανειστών και επισημαίνοντας πως τυχόν υποβάθμιση θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top