ELAτε να δούμε τι είναι ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας και πως δουλεύει;

Τι μας διδάσκουν οι περιπτώσεις της Κύπρου και της Ιρλανδίας

ELAτε να δούμε τι είναι ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας και πως δουλεύει;

​Η κάνουλα της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) μπορεί θεωρητικά να είναι απεριόριστη, πρακτικά όμως μπορεί να ασκηθούν πιέσεις να διακοπεί. Μάλιστα όπως γράψαμε την Πέμπτη στο star.gr, στο χθεσινό EuroWorking Group υπήρχαν αξιωματούχοι που πρότειναν την διακοπή του, ώστε να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει γρηγορότερα σε μια συμφωνία με τους εταίρους

Ας δούμε όμως τι είναι αυτός ο ELA που ακούμε συχνά τους τελευταίους μήνες και πώς δουλεύει.

Από τις 11 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα με το Eurogroup η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κόβει στην Ελλάδα τη ρευστότητα με επιτόκιο 0,05%, αφού αποφάσισε να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν ρευστότητα μόνον από τον μηχανισμό ELA με επιτόκιο 1,55%.

Ο ELA θεωρητικά είναι αέναης διάρκειας. Υπάρχουν όμως περιορισμοί. Όταν για παράδειγμα απειλείται η φερεγγυότητα της κάθε τράπεζας, τότε μπορεί να διακοπεί.

Οι κανόνες του ELA είναι εμπιστευτικοί και δεν δημοσιοποιούνται.

Ο ELA θα πρέπει να αντικαταστήσει την ρευστότητα των 45 δις ευρώ τον Νοέμβριο και των 56 δις ευρώ τον Δεκέμβριο που πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε αμέσως για τη κρισιμότητα της κατάστασης, ώστε να μην μείνουμε για καιρό στον ELA και να μην ξεμείνουν οι τράπεζες από ρευστό.

Αν κοπεί και ο ELA τότε δεν υπάρχει καμία πηγή παροχής ρευστότητας.

Στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ο ELA έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης για να προκύψει πρόγραμμα, μνημόνιο ή νέα συμφωνία.

Για τέτοιες πιέσεις έχει κατηγορηθεί από τον Νοέμβριο του 2010, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, οτι έσπρωξε την Ιρλανδία στη τρόικα με την απειλή να κόψει τον ELA.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top