Στυλοβάτης της οικονομίας ο Τουρισμός: 17 δισ. ευρώ τα άμεσα κέρδη το 2014!

Στο 20% με 25% η συνολική συμβολή του στο ΑΕΠ!

Στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ.

Σε μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών του Συνδέσμου, προκύπτει ότι ο κλάδος του τουρισμού συνέβαλε άμεσα τουλάχιστον 9% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η συνολική συμβολή του κλάδου (άμεση και έμμεση) εκτιμάται στο 20% με 25%!

Σύμφωνα με την μελέτη, ο τουρισμός το 2014 παρουσίασε ανάπτυξη 11,3% ή 1,8 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 σε 17 δισ. ευρώ το 2014) όταν το συνολικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους και αυξήθηκε κατά 0,6% περίπου σε πραγματικούς λόγω αποπληθωρισμού.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.

Το εντυπωσιακότερο, ίσως, στοιχείο αφορά τις τρεις νησιωτικές Περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο), όπου ο Τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ των Περιφερειών αυτών! Οι περιφέρειες αυτές έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top