ΣτΕ: «Ναι» στη διπλή αναπηρική σύνταξη

Τι συνέβη με συνταξιούχο που ήταν εργάτης στην Γερμανία και αγρότης στην Ελλάδα;

​«ΝΑΙ» στη διπλή αναπηρική σύνταξη από αλλοδαπό και εγχώριο φορέα ασφάλισης, με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που υπερισχύει της εθνικής, λέει το Συμβούλιο Επικρατείας, δικαιώνοντας συνταξιούχο που έπαιρνε μία από γερμανικό φορέα ασφάλισης, λόγω εργατικού ατυχήματος και δεύτερη από τον ΟΓΑ λόγω αναπηρίας.

Το Α΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 323/2015 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του ΟΓΑ που δεν ενέκρινε την χορήγηση σύνταξη αναπηρίας, γιατί λαμβάνει σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης που είναι πάνω απ΄το ποσό της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ και διότι, η γερμανική σύνταξη είναι της ίδιας φύσεως με αυτήν που ζητάει να λάβει από τον ΟΓΑ. Οι δικαστές έκριναν ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (1408/71 και 1248/92) οι οποίοι έχουν αυξημένη ισχύ έναντι του εθνικού δικαίου, «δεν επιτρέπουν την εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας που αποκλείει την λήψη σύνταξης αναπηρίας για το λόγο ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη σύνταξη ίδιας φύσεως με ��η σύνταξη αναπηρίας, από ασφαλιστικό φορέα άλλου κράτους μέλους, ασχέτως του ύψους της σύνταξης αυτής».

Ο εργάτης είχε εργατικό ατύχημα ως μετανάστης στη Γερμανία το 1996 και από τότε λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ενώ παράλληλα άσκησε το επάγγελμα του αγρότη από το 1961 έως το 1966 και από το 1973 έως το 2000. Το 2000 ζήτησε από τον ΟΓΑ να του χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας. Τελικά θα πάρει και τις δυο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top