HSBC για «σχέδιο Βαρουφάκη»: Μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση

Εκτιμά, ωστόσο, πως δεν θα γίνει αποδεκτή

HSBC για «σχέδιο Βαρουφάκη»: Μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση
Την εκτίμηση ότι η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση εκφράζει η HSBC σε έκθεσή της.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η αγγλική τράπεζα, η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δύσκολα θα γίνει αποδεκτή αλλά από την άλλη «δημιουργεί περιθώριο διαπραγμάτευσης για να επιτευχθεί ένας τελικός συμβιβασμός».

Σύμφωνα με την αγγλική τράπεζα, οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων «θα είναι πιο δύσκολες» και αναμένεται να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, «πιθανόν έως τη λήξη ομολόγου υψους 3,5 δισ. τον Ιούλιο που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ».

Στη συνέχεια, η αγγλική τράπεζα σημειώνει ότι μια προσωρινή συμφωνία θα είναι ένα πρώτο καλό βήμα καθώς θα σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να τραβήξουν περισσότερα κεφάλαια από τον «ακριβό» Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το Μάρτιο.

Στην έκθεσή της η HSBC υπογραμμίζει ότι η πρόταση Βαρουφάκη επιβεβαιώνει τη μετατόπιση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το κούρεμα χρέους, στις κεφαλαιακές ροές – με μείωση των πληρωμών τόκων. Όπως αναφέρει, η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1-1,5% του ΑΕΠ έναντι 4,5% που προβλέπει το πρόγραμμα, θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ περιθώριο για παροχές χωρίς να ξεφεύγει από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ, που θέτουν ανώτατο όριο ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ).

«Αυτό αποτελεί θέμα ήσσονος σημασίας για να πειστεί η Γερμανία, η οποία διαφορετικά θα ανησυχούσε για ηθικούς κινδύνους από μια συμφωνία που δεν θα ήταν συμβατή με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» τονίζει η HSBC, η οποία πάντως υπογραμμίζει ότι πιθανότατα θα απορριφθεί η πρόταση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για ομόλογα χωρίς λήξη από την ΕΚΤ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top