«Όχι» σε ελληνικό κούρεμα λένε οι Πορτογάλοι

«Να πληρώσουν επομένως και οι Έλληνες όσα χρωστούν»

«Όχι» σε ελληνικό κούρεμα λένε οι Πορτογάλοι
Η κυβέρνηση της Λισαβόνας δεν άφησε κανένα «εργαλείο» που ζήτησε η τρόικα αναξιοποίητο προκειμένου να επανακάμψει η οικονομία της χώρας: Από τη μία, περικοπές μισθών, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και έκτακτες εισφορές. Από την άλλη, ιδιωτικοποιήσεις, υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Η Πορτογαλία έκανε πολλές θυσίες μέχρι να βγει από τον μηχανισμό στήριξης και να «αποχαιρετίσει» την τρόικα. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που πολλοί Πορτογάλοι απορρίπτουν ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Αν η Ελλάδα θέλει να βγει από το ευρώ ας το κάνει. Αν δεν θέλω να είμαι μέλος σε ένα κλαμπ μπορώ να αποχωρήσω» εμφανίζεται να λέει ο επικεφαλής του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πόρτο, Νούνο Μποτέλιο στο ντοκιμαντέρ του Πέντρο Νέβες με τίτλο «Projecto Troika».

Παρόμοια άποψη έχουν και απλοί άνθρωποι στην αγορά Μπολάιο της πόλης: «Όχι, να μην γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και εγώ πρέπει να επιστρέψω κάθε σεντ. Να πληρώσουν επομένως και οι Έλληνες όσα χρωστούν» λέει μια πωλήτρια ιχθυοπωλείου.

Από την άλλη πλευρά οι ερωτηθέντες βρίσκουν θετικό ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. «Ίσως Ευρώπη και Πορτογαλία να στραφούν πολιτικά περισσότερο στην Αριστερά» λέει μία πωλήτρια, η οποία ωστόσο επίσης δεν θέλει ούτε να ακούει για κούρεμα: «Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο. Αλλά ένα κούρεμα; Σε καμιά περίπτωση».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top