Κρούγκμαν: Απόλυτα λογική η θέση της Ελλάδας και του Βαρουφάκη

«Ελπίζω η ΕΚΤ να μην απειλήσει ότι θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες»

Κρούγκμαν: Απόλυτα λογική η θέση της Ελλάδας και του Βαρουφάκη
«Απόλυτα λογική» χαρακτηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν την πρόταση που υπέβαλε ο Γιάννης Βαρουφάκης για αντικατάσταση του χρέους με ομόλογα που θα εξαρτώνται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και με ομόλογα χωρίς λήξη.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος σε άρθρο του στους NY Times τονίζει ότι το να πληρωθεί στο ακέραιο το ελληνικό χρέος είναι σχεδόν αδύνατο, οπότε η ερώτηση είναι πως θα γίνει να πληρωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος του: «Το “κλειδί” είναι να δοθεί στην Ελλάδα μια χαλάρωση από την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό είναι που ζητά η Ελλάδα τώρα».
4rew.jpg
Όπως εκτιμά ο Κρούγκμαν, «δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση. Αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση ακόμα και αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες. Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες».

«Το θέμα είναι ότι επί του παρόντος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει λογική, Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πιστωτές» καταλήγει ο Κρούγκμαν.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top