Κυνηγώντας τη «μαύρη τρύπα»: Καταιγίδα ελέγχων από ΣΔΟΕ-Εφορίες

Σε άτυπη στάση πληρωμών οι φορολογούμενοι

Κυνηγώντας τη «μαύρη τρύπα»: Καταιγίδα ελέγχων από ΣΔΟΕ-Εφορίες
Σχέδιο άμεσης δράσης για την ενίσχυση των εισπράξεων του Δημοσίου και την ανασύνταξη του φοροελεγκτικού μηχανισμού θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να κλείσει τη μαύρη τρύπα στα ταμεία που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο εξαιτίας της «άτυπης στάσης πληρωμών» από τους φορολογούμενους και τη χαλάρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Σημείο αιχμής του σχεδίου είναι η εντατικοποίηση και η πύκνωση των ελέγχων στην αγορά και σε όλο το φάσμα διακίνησης των προϊόντων με το ΣΔΟΕ και να βγαίνει πάλι στους δρόμους και τις εφορίες να ανοίγουν τους φακέλους με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η ενεργοποίηση του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος υποθέσεων με σημαντική φορολογητέα ύλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αλλαγή που είναι προ των πυλών αφορά την επιστροφή στον ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι έχουν ατονήσει με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ.

Η επιστροφή των προληπτικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Σώματος θα ξαναβγούν στο δρόμο για να «κυνηγήσουν» όσους δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν ΦΠΑ, διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Επίσης, στο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων ενίσχυσης των φοροεσόδων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ρύθμιση αυτή θα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την Εφορία τα τελευταία χρόνια καταβάλλοντας μόνο τους φόρους που αναλογούν και γλιτώνοντας τον φορολογικό έλεγχο και τα πρόστιμα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top