Βάζει φωτιές το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας: Έτσι μπορεί να φύγει μια χώρα από το ευρώ

«Πως να μεταχειριστεί η Ένωση τα κράτη που δεν θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις»

Μία έκθεση που βάζει φωτιές δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας.

Το Ινστιτούτο, σε μια «εκρηκτική» μελέτη 51 σελίδων στην οποία αναφέρεται η Handelsblatt, ασχολείται με το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο ώστε μία χώρα μ��λος της ευρωζώνης να φύγει από την οικονομική ένωση χωρίς να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Το γερμανικό think tank σημειώνει πως η νομισματική ένωση δεν έχει κάποια σαφή διαδικασία για το πώς πρέπει να μεταχειριστούν τα κράτη δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Στη μελέτη αναλύονται εκτενώς οι οικονομικές συνέπειες μίας εξόδου ή αποκλεισμού ενός κράτους από την ευρωζώνη, τα συγκεκριμένα προβλήματα από μία έξοδο και οι στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων αλλά και η απόφαση ενός παγώματος των δόσεων από το πρόγραμμα στήριξης.

5tee.jpg

Το Ινστιτούτο διερωτάται εάν μία «έξοδος ή αποκλεισμός» μπορεί να αποτελέσει μια εφαρμόσιμη λύση και αναπτύσσει σε 3 βήματα τη βάση για το πώς μπορεί να περιοριστούν τα όποια προβλήματα από την αποχώρηση ενός μέλος της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα:

1. Πρώτον. «απαιτείται να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα μία νομική οδός για μία έξοδο από την ΟΝΕ (όχι από την ΕΕ)».

2. Δεύτερον, αν παραβιάζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε ένα κράτος «πρέπει να αποφασίζεται από την ΕΕ το πάγωμα των πληρωμών των δόσεων».
3. Τρίτον, «αν υπάρξει πλήρης άρνηση των μεταρρυθμίσεων από ένα κράτος της ΟΝΕ», τότε «η κεντρική τράπεζα της ίδιας χώρας θα αποκλείεται από το ευρωσύστημα». Α��τό «θα αποτελούσε στην πραγματικότητα τον αποκλεισμό» του εν λόγω κράτους «από την ΟΝΕ».
Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης απορρί��τουν το ενδεχόμενο ενός νέου νομίσματος, τύπου κουπονιού, για τα κράτη που θα αποκλειστούν ή ενός παράλληλου νομίσματος.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top