Τ. Στίγκλιτς: «Το πρόβλημα είναι η Γερμανία, όχι η Ελλάδα»

«Η Ευρώπη έκανε μεγαλύτερα λάθη»

​Ρηξικέλε��θη ήταν η άποψη του γνωστού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αν διαλυθεί θα πρέπει να φύγει από αυτήν η Γερμανία και όχι η Ελλάδα.

«Αν και ήταν ένα πείραμα για να φέρει τα κράτη πιο κοντά, τίποτα δεν έχει διχάσει την Ευρώπη όσο το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη οικονομία που υποφέρει με το ευρώ και γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα προσέγγιση. Οι πολιτικές που εφάρμοσε η Ευρώπη στην Ελλάδα απλά δεν λειτούργησαν και αυτό είναι αλήθεια και για την Ισπανία και για άλλες χώρες», δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα έκανε κάποια λάθη, υπογράμμισε όμως ότι η Ευρώπη έκανε μεγαλύτερα και τόνισε με νόημα:

«Το φάρμακο που τους έδωσαν ήταν δηλητήριο. Το χρέος αυξήθηκε και η οικονομία συρρικνώθηκε. Αν η Ελλάδα φύγει, πιστεύω πως μπορεί να τα πάει καλύτερα. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Αλλά η Ελλάδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται».

Όπως υποστήριξε μάλιστα η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί μεγαλύτερη ενοποίηση και για μια ακόμα φορά επιτέθηκε στη Γερμανία, λέγοντας ότι επωφελήθηκε υπερβολικά από το ευρώ.

«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη, αν διαλυθεί, είναι να φύγει η Γερμανία. Το μάρκο θα ανατιμηθεί και η γερμανική οικονομία θα αποδυναμωθεί», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top