Τ. Στίγκλιτς: «Το πρόβλημα είναι η Γερμανία, όχι η Ελλάδα»

«Η Ευρώπη έκανε μεγαλύτερα λάθη»

Τ. Στίγκλιτς: «Το πρόβλημα είναι η Γερμανία, όχι η Ελλάδα»

​Ρηξικέλε��θη ήταν η άποψη του γνωστού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αν διαλυθεί θα πρέπει να φύγει από αυτήν η Γερμανία και όχι η Ελλάδα.

«Αν και ήταν ένα πείραμα για να φέρει τα κράτη πιο κοντά, τίποτα δεν έχει διχάσει την Ευρώπη όσο το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη οικονομία που υποφέρει με το ευρώ και γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα προσέγγιση. Οι πολιτικές που εφάρμοσε η Ευρώπη στην Ελλάδα απλά δεν λειτούργησαν και αυτό είναι αλήθεια και για την Ισπανία και για άλλες χώρες», δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα έκανε κάποια λάθη, υπογράμμισε όμως ότι η Ευρώπη έκανε μεγαλύτερα και τόνισε με νόημα:

«Το φάρμακο που τους έδωσαν ήταν δηλητήριο. Το χρέος αυξήθηκε και η οικονομία συρρικνώθηκε. Αν η Ελλάδα φύγει, πιστεύω πως μπορεί να τα πάει καλύτερα. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Αλλά η Ελλάδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται».

Όπως υποστήριξε μάλιστα η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί μεγαλύτερη ενοποίηση και για μια ακόμα φορά επιτέθηκε στη Γερμανία, λέγοντας ότι επωφελήθηκε υπερβολικά από το ευρώ.

«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη, αν διαλυθεί, είναι να φύγει η Γερμανία. Το μάρκο θα ανατιμηθεί και η γερμανική οικονομία θα αποδυναμωθεί», τόνισε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top