«Θηλιά» 11 δισ. ευρώ με το «καλημέρα» για τη νέα κυβέρνηση

Με στραμμένη πλάτη στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

«Θηλιά» 11 δισ. ευρώ με το «καλημέρα» για τη νέα κυβέρνηση
Δύο πονοκεφάλους θα έχει να αντιμετωπίσει «με το καλημέρα» η νέα κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η περίοδος μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι κρίσιμη και αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα» στην αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγουν στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2015, όσο και στην αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων, ύψους 7 δισ. ευρώ, που λήγουν στο ίδιο διάστημα.

Δεδομένου ότι στην παρούσα φάση οι ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει την πλάτη τους στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει να στηρίζουν μόνες τους τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι:

1. Να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να επανέλθουν πλήρως στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Στην τελευταία δημοπρασία, μία εκ των τεσσάρων τραπεζών, που συνήθως καλύπτουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, δεν συμμετείχε. Το ποσό που θεωρητικά θα κάλυπτε, διατέθηκε από το κοινό ταμείο που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικά, στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2015 θα πρέπει το Δημόσιο να εκδώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 7 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το διαθέσουν οι ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο χωρίς την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πολύ δύσκολο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (ELA) μέσα στην εβδομάδα.

2. Εφόσον καλυφθεί το ποσό των 7 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει μία νέα έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων για να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του διμήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου που ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ (οι οποίες είναι ανελαστικές υποχρεώσεις, δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να μην τ��ς εξυπηρετήσει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγεθος αυτής της έκτακτης έκδοσης θα μπορούσε να είναι περίπου 1,5 - 2 δισ. ευρώ. Ποσό, πάντως, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ανεπαρκές εάν τα φορολογικά έσοδα δεν είναι εντός στόχων.

Ωστόσο για να καλυφθεί και αυτή η έκτακτη έκδοση θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξει την Ελλάδα, όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Και το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Πάντως, εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του διμήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου, η κατάσταση εξομαλύνεται έως τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι ικανοποιητική και εντός στόχων.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top