Ντράγκι:Στα 60 δισ.μηνιαίως οι αγορές ομολόγων-Τον Ιούλιο θα αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικούς τίτλους

Έως τον Σεπτέμβριο του 2016 θα διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε, σήμερα στην Φρανκφούρτη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως είπε ο κ.Ντράγκι, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 και ώσπου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2,0%. Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι, δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

«Δεν έχουμε έναν ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να υλοποιηθούν», σημείωσε. Ο κ.Ντράγκι υπογράμμισε πως οι αγορές ελλ��νικών τίτλων θα είναι δυνατό να αρχίσουν μόνο από τα μέσα Ιουλίου, καθώς ήδη έχουν γίνει μεγάλες αγορές ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, το ρίσκο της αγοράς ομολόγων των κρατών μελών θα το μοιραστεί σε ένα μικρό ποσοστό η ΕΚΤ με τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες όμως θα απορροφήσουν όλο το υπόλοιπο πιθανό ρίσκο.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΕΚΤ για τον αν και κατά πόσο το πρόγραμμά που ανακοινώθηκε θα βοηθήσει την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επεσήμανε τα εξής. «Η νομισματική πολιτική δεν φέρνει από μόνη της την ανάπτυξη. Χρειάζεται πράξεις από τις κυβερνήσεις. Χρειάζεται φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή Χρειαζόμαστε πράξεις από τις κυβερνήσεις, όσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει η ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε πράξεις και από την Κομισιόν που πρέπει να παρακολουθεί τις κυβερνήσεις, αλλά και να εφαρμόσει το επενδυτικό πακέτο» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top