Σήμερα η κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων – Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Μάριο Ντράγκι

​Μετά από την έγκριση του αιτήματος των ελληνικών τραπεζών για προληπτική στήριξη από τον ELA, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αναμένεται σήμερα να καταθέσει την πολυαναμενόμενη πρόταση για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως και 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg κα�� την Wall Street Journal, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να αποφασίσει την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2016.

Πληροφορίες ανα��έρουν ότι, οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα ξεκινήσουν πριν από την 1η Μαρτίου και στόχο έχουν να αναζωογονήσουν τις χορηγήσεις των τραπεζών, να αποτρέψει την απειλή του αποπληθωρισμού και να θέσει την οικονομία της ευρωζώνης σε υγιείς βάσεις.

Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, σημαίνει ότι εάν τελικά οι αγορές ομολόγων γίνουν με βάση τα μερίδια συμμετοχής των εθνικών τραπεζών της ευρωζώνης στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε απευθείας, είτε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορούσε μέχρι το τέλος του 2016 να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ύψους 32 δισ. ευρώ.

Και μπορεί το πρόγραμμα αυτό να έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κυρίως της Γερμανίας, όμως ο Μάριο Ντράγκι βρήκε έναν σύμμαχο στην διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που είναι σε εξέλιξη στο Νταβός.

Εκεί, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς, για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Αφήστε τον Μάριο να πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να τεθούν περιορισμοί. Μην πείτε 500 δισ. ευρώ. Απλά πείτε “όσο πιο μακριά μπορούμε, για όσο χρειαζόμαστε”», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top