Εκπέμπουν SOS: Μαύρη τρύπα 1,8 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία το 2015

Ακόμη χειρότερο το σενάριο σε περίπτωση που δεν πιάσουν και τους στόχους των εσόδων

Αντιμέτωποι με άδεια ταμεία βρίσκονται οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.), οι οποίοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλλουν στο ακέραιο τις συντάξεις στους συνταξιούχους το 2015.

Γιατί τουλάχιστον; Διότι υπάρχει και ακόμη χειρότερο σενάριο που θέλει τη «μαύρη τρύπα» να μεγαλώνει αισθητά σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων!

Τα ελλείμματα των Ταμείων για το 2015 αποτυπώνουν οι τελικοί προϋπολογισμοί που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Για τα ταμεία που χορηγούν κύριες συντάξεις προβλέπεται η υποχρεωτική «κάλυψη» των ταμειακών «ανοιγμάτων», είτε από διαθέσι��α είτε από πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, ενώ για τα επικουρικά και όσα χορηγούν μερίσματα (όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) προβλέπονται μειώσεις στις παροχές, με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας που ορίζει ο νόμος 4281/2014.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν και είναι σε καθυστέρηση έκδοσης, εγείρουν βάσιμους φόβους ότι το «άνοιγμα» των ταμείων θα είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμη και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των προϋπολογισμών και «ανακάμψουν» τα έσοδα από τις ρυθ��ίσεις των οφειλών μετά τις εκλογές…
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top