ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για μικρότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

Χαμηλότερη κατά 0,3%

ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για μικρότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

​Με ρυθμό 3,5% - 3,7% θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2015, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος κατά 0,3% σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου Οκτωβρίου.

Η αναθεώρηση αντανακλά την επαναξιολόγηση των προοπτικών της Κίνας, της Ρωσία, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, όπως επίσης και τη μειωμένη δραστηριότητα σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που εμφανίζει αύξηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη. Μάλιστα η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2014 ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, ενώ και η ανεργία σημείωσε νέα πτώση.

Έτσι, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει το 3% την περίοδο 2015 – 2016.

Όσον αφορά στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις, κυρίως εξαιτίας του πληθωρι��μού και των αδύναμων επενδύσεων. Σύμφωνά λοιπόν με την έκθεση του ΔΝΤ η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχθεί από τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο, την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την διολίσθηση του ευρώ.

Επισημαίνεται όμως, ότι οι παράγοντες αυτοί θα αντισταθμιστούν από τις αδύναμες προοπτικές στο μέτωπο των επενδύσεων, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να είναι πιο αργή από τις αρχικές εκτιμήσεις και να είναι στο 1,2% το 2015 και στο 1,4% το 2016.

Στην Ιαπωνία, η αύξηση φόρου κατανάλωσης οδήγησε σε τεχνική ύφεση το τρίτο τρίμηνο, όμως σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και η αναβολή της δεύτερης αύξησης του φόρου κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την ώθηση από το φθηνότερο πετρέλαιο, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη το 2015 – 2016.

Τέλος για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, η πρόβλεψη παραμένει σταθερή για φέτος. Έτσι, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται στο 4,3% το 2015 και στο 4,7% το 2016, χαμηλότερη από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου. Αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη ανάπτυξη της Κίνας και στον αντίκτυπο στην αναδυόμενη Ασία, στο πολύ πιο αδύναμο outlook για την Ρωσία και στις υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τις χώρες με μεγάλη εξαγωγή εμπορευμάτων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top