Βρυξέλλες: «Ξεχάστε το κούρεμα, ξεχάστε ελλείμματα»

«Αν η νέα κυβέρνηση ζητήσει κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει την οργή των 18 ομολόγων της»

Βρυξέλλες: «Ξεχάστε το κούρεμα, ξεχάστε ελλείμματα»

​Κούρεμα επί του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους δεν θα συζητηθεί, δεν θα γίνει και πρέπει να το ξεχάσει η ελληνική πλευρά διαμηνύουν στελέχη των Βρυξελλών στο star.gr, λίγες ώρες μετά από μια ομοβροντία δηλώσεων - κορυφαία μεταξύ των οποίων αυτή του πρωθυπουργού της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στάμπ , κατά της διαγραφής τμήματος των διμερών δανείων.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για διαγραφή επί των κεφαλαίων των διμερών δανείων η των δανείων του EFSF, αυτή η συζήτηση δεν θα γίνει ποτέ», λέει ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Αν έρθει μέλος ελληνικής κυβέρνησης και ζητήσει κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει την οργή και την αγανάκτηση των 18 ομολόγων του, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Αν θέλει ας δοκιμάσει. Διαγραφή δανείων του επισήμου τομέα δεν θα γίνει», ξεκαθαρίζει.

Παρομοίως δεν θα γίνει και «καμία διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, η ΕΕ έχει θεσμούς για να πιστοποιούν την βιωσιμότητά του, υπάρχει συμφωνημένη διαδρομή ως το 2022, αυτή και θα τηρηθεί», αναφέρει.

Όλα αυτά συντελούν στη δημιουργία ενός πολύ ξεκάθαρου κλίματος που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση για την οποία ήδη αναμένεται βαριά προσγείωση στην μετεκλογική πραγματικότητα.

Παρομοίως και λεφτά δεν υπάρχουν οπότε και το μόνο που περιμένει την χώρα στις 26 Ιανουαρίου είναι αυτό που την περίμενε και χωρίς εκλογές: πληρωμές Μαρτίου και Ιουνίου σε αναζήτηση νέων δανεικών από τους εταίρους.

Ήδη από τον Δεκέμβρη είχε αποκαλυφθεί ότι το περίφημο δίμηνο δεν ήταν απλώς δίμηνο, αλλά κατ’ ελάχιστο ένα ακόμα δίμηνο παράτασης και δεν θα δυσκολέψει κανέναν η χώρα να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα και ως το τέλος του 2015, κάτι που είναι και το πιο πιθανό.

«Με νέα κυβέρνηση ξεχάστε τις αγορές για έξι μήνες», έλεγε από τότε ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος και σήμερα το spread στο 10% το επιβεβαιώνει. Αρκετοί μάλιστα στις Βρυξέλλες συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ενός 3ου κανονικού προγράμματος και όχι σε μια γραμμή ECCL καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει ραγδαία.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top