«Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από την αγορά ομολόγων»!

Ινστιτούτο Peterson: Δεν θέλει ο Ντράγκι να φανεί ότι κάνει δώρα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από την αγορά ομολόγων»!
Νέες αναταράξεις σχετικά με το θέμα της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ βάζει το Ινστιτούτο για τη Διεθνή Οικονομία Peterson.

Μετά το δημοσίευμα του Spiegel, που έλεγε ότι η ΕΚΤ σκέφτεται να εξαιρέσει την Ελλάδα, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ βλέπει ελάχιστα διαπραγματευτικά περιθώρια για την Ελλάδα μετά τις εκλογές, καθώς εκτιμά πως η Ευρωζώνη είναι πλέον πιο ανθεκτική και δεν υπάρχει λόγος να φοβάται μετάδοση, ακόμη κι αν η ελληνική κρίση βαθύνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όσο και η ΕΚΤ για πολιτικούς λόγους θα κρατήσουν σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδος, με την ΕΚΤ να εξαιρεί τη χώρα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αν και δεν βλέπει πιθανή μία έξοδο από το ευρώ, θεωρεί ότι θα υπάρξει μια περίοδος οικονομικής αβεβαιότητας και γοργής επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείει φυγή καταθέσεων.

«Η απόφαση είναι απολύτως πολιτική. Πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος στις 22 Ιανουαρίου, που είναι τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αν περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα, αυτό θα θεωρηθεί ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει φυσικά αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο η ΕΚΤ δεν θέλει να εμφανισθεί να δίνει. Θα είναι εν μέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει ο Μάριο Ντράγκι για να πείσει αρκετά από τα "γεράκια" του Συμβουλίου να υποστηρίξουν την ποσοτική χαλάρωση» τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στην Καθημερινή.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, ο κ. Κίρκεγκααρντ θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση για μία προληπτική γραμμή στήριξης θα αναβληθεί για αργότερα. Αυτό διότι η προληπτική γραμμή «προϋποθέτει την τήρηση των συμφωνηθέντων στο υπάρχον πρόγραμμα», κάτι που -σύμφωνα με τον ίδιο- μία νέα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει πριν από το καλοκαίρι.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top