Ξεχρεώνουμε επί… δύο: Στα 680 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων

Η «απογραφή» όπως προέκυψε από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Ξεχρεώνουμε επί… δύο: Στα 680 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων
Στα περίπου 680 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται η αθροιστική αξία των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες τον Σεπτέμβριο του 2014, όπως προέκυψε από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Το ποσό απέχει από την πραγματική αξία των ακινήτων ενώ δεν συμπεριλαμβάνει την αξία των αγροτεμαχίων ανά την επικράτεια, η οποία παραμένει άγνωστη ακόμη και στις φορολογικές αρχές αφού εξαιρέθηκαν από τον συμπληρωματικό φόρο.

Η «απογραφή» της περιουσίας των περίπου 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών έγινε για τις ανάγκες του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, ο οποίος επιβλήθηκε το 2014 μαζί με τον ΕΝΦΙΑ σε όσους είχαν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Από την άλλη, ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια είναι η πραγματική αξία της περιουσίας των Ελλήνων. Ο λόγος προφανής: η κρίση έχει γκρεμίσει τις εμπορικές τιμές ακόμη και κατά 40%-45% σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες από το 2007.

Υπάρχουν και περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες ήταν τόσο χαμηλές ώστε ακόμη και μετά την πτώση των εμπορικών τιμών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τις αγοραίες. Το φαινόμενο, βεβαίως, σπανίζει ολοένα και περισσότερο, ωστόσο εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι πραγματικότητα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top