Economist: Κανείς δεν θέλει ένα Grexit και πολύ περισσότερο οι Έλληνες

«Θα ήταν καταστροφή για την ευρωζώνη»

Economist: Κανείς δεν θέλει ένα Grexit και πολύ περισσότερο οι Έλληνες

«Κανείς δεν θέλει πραγματικά ένα Grexit και πολύ περισσότερο οι Έλληνες που σε ποσοστό 74% θέλουν παραμονή της χώρας τους στην ζώνη του ευρώ» αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist, στο οποίο επισημαίνει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Μια έξοδος θα ήταν επώδυνη και με υψηλό κόστος. Σε αντίθεση με το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε για λίγο τις εκλογές, οι Γερμανοί και άλλοι υπονόησαν ότι αυτή τη φορά η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια αποχώρηση της Ελλάδας. Σημαίνει αυτό ότι το ρίσκο που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα είναι πλέον ανάλογο του μικροσκοπικού μεριδίου της στο ΑΕΠ της ευρωζώνης (2%); Δυστυχώς, όχι. Ένα Grexit θα διέλυε την ψευδαίσθηση ότι το να είναι κανείς κράτος μέλος της ευρωζώνης, είναι μη αναστρέψιμο. Μεσομακροπρόθεσμα, αυτό θα καθιστούσε το ευρώ μια πρόταση υψηλότερου ρίσκου, ανοίγοντας την πόρτα σε κερδοσκοπικές επιθέσεις σε άλλα μέλη της ευρωζώνης» τονίζει το οικονομικό περιοδικό, το οποίο παραθέτει τη δήλωση αξιωματούχου των Βρυξελλών που τονίζει ότι «ένα Grexit θα ήταν καταστροφή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στους ψηφοφόρους ότι θα βάλει τέλος στην εποχή λιτότητας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους γερμανούς φορολογούμενους ότι δεν θέλει να τσακωθεί μαζί τους. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν θα δεχθούν ανατροπή στις βασικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εν μέρει υπό τον φόβο να μην ενθαρρυνθούν όσοι τάσσονται κατά της λιτότητας αλλού» προσθέτει ο Economist, σημειώνοντας ότι «η νίκη ενός λαϊκιστικού κόμματος στην Ελλάδα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα είναι καταστροφική ούτε για τη χώρα, ούτε και για την ευρωζώνη».

Όπως εξηγεί, «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι είναι δυνατή μια συμφωνία» καθώς «από το 2012 ο κ. Τσίπρας έχει γίνει πιο λογικός και ο ΣΥΡΙΖΑ πιο “επαγγελματίας”» ενώ οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, «εξετάζουν μια παράτ��ση του μνημονίου ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, ο Εconomist εξηγεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναδυθεί στην Ευρώπη «μια ριζοσπαστική εναλλακτική» και άρα «το ευρωπαϊκό κατεστημένο δικαίως ανησυχεί, οι πιθανότητες ατυχήματος είναι πραγματικές».

«Η ευρωζώνη έχει μόλις έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τις εντάσεις μιας νομισματικής ένωσης που δεν θα στηρίζεται από μια πολιτική ένωση» καταλήγει το οικονομικό περιοδικό.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top