Με «συνταγή Fed» η ΕΚΤ: Τυπώνει χρήμα με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων

Ο «συμβιβασμός» με Μέρκελ – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Με «συνταγή Fed» η ΕΚΤ: Τυπώνει χρήμα με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων
Κινήσεις σκακιέρας σε ανώτατο επίπεδο φαίνεται πως γίνονται παρασκηνιακά με φόντο την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου για ποσοτική χαλάρωση και αγορές κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η ΕΚΤ και η Γερμανία κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό για το θέμα καθώς η Άνγκελα Μέρκελ απαιτούσε να μην είναι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αλληλέγγυα στο χρέος άλλων χωρών της νομισματικής ένωσης, εκφράζοντας φόβους ότι η προσφορά νέου χρήματος θα επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου.

Έτσι, το πιθανότερο είναι -τονίζουν οι FT- να είναι υπεύθυνες για το χρέος κάθε χώρας οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης.
ugk.jpg
Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, η απόφαση αυτή θα φέρει πιο κοντά την ΕΚΤ στην αμερικανική Fed αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας που υιοθέτησαν ποσοτική χαλάρωση στο ξεκίνημα της κρίσης.

Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ετοιμάζει πακέτο 500 δισ. ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ευελπιστεί ότι αυτό θα απελευθερώσε�� τις τράπεζες της ευρωζώνης από τα κρατικά χρέη και θα τις ενθαρρύνει να δανείσουν περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειωτέον ότι ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation πως ο θεσμός θα εξετάσει την επόμενη Πέμπτη μια αγορά κρατικών ομολόγων.

«Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Κερέ χωρίς να αναπτύξει περαιτέρω τη σκέψη του.


Η αγωνία για τα ελληνικά ομόλογα, πάντως, παραμένει μετά το χθεσινό δημοσίευμα-βόμβα του Spiegel. Μένει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει το τοπίο την 22η Ιανουαρίου...
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top