Στο τραπέζι παράταση του ελληνικού προγράμματος έως και 6 μήνες!

Τι αναφέρει το Reuters για συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες

Στο τραπέζι παράταση του ελληνικού προγράμματος έως και 6 μήνες!

​Το ενδεχόμενο να παραταθεί έως έξι μήνες το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υπάρχει χρόνος για συνομιλίες με την όποια κυβέρνηση προκύψει, συζήτησαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

Το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη παραταθεί κατά δύο μήνες, ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου και η σημερινή κυβέρνηση ήλπιζε να αντικατασταθεί με μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που πιθανόν δεν θα χρειαζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι κρίνουν ότι τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας έχουν αυξηθεί ξανά ραγδαία, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την πολιτική που θα ασκήσει η επόμενη κυβέρνηση. Επιπλέον χωρίς νέο πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η Ελλάδα εξασφαλίζει φθηνά δάνεια από την Ευρωζώνη και πρόσβαση σε πιστώσεις με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως δεν θα μπορεί να χορηγεί πλέον ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

«Θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Θα είναι αναπόφευκτο», δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώστη των συζητήσεων. «Μπορεί να πρόκειται για έξι επιπλέον μήνες», πρόσθεσε.

Άλλος αξιωματούχος τόνισε πως «η ECCL δίνεται σε μια χώρα η οποία καταρχήν έχει πρόσβαση στις αγορές… Τώρα, με την αβεβαιότητα, την αναταραχή που δοκιμάζει τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αποδόσεις των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων να ξεπερνούν το 10%, όλα αυτά καθιστούν πολύ λιγότερο προφανές το ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να πάρει μια ECCL».

Σύμφωνα με το Reuters, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, μια μέρα μετά τις εκλογές, ενώ την παράταση θα πρέπει να ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, οι αξιωματούχοι που προετοίμασαν το προσεχές συμβούλιο τω�� υπουργών Οικονομικών, δεν έκαναν συζητήσεις για ποσά ή ένα πιθανό τρίτο μνημόνιο ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια, αλλά μίλησαν για τα πιθανά σενάρια.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top