Οι απαντήσεις στο STAR.GR: Γιατί χρειάστηκαν ενέσεις ρευστότητας δύο τράπεζες;

Υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις ή το τραπεζικό σύστημα

Οι απαντήσεις στο STAR.GR: Γιατί χρειάστηκαν ενέσεις ρευστότητας δύο τράπεζες;
Γιατί χρειάστηκαν ενέσεις ρευστότητας οι δύο ελληνικές τράπεζες που προσέφυγαν στον ELA; Κινδυνεύουν οι καταθέσεις ή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που διατυπώνονται από πολλούς πολίτες μετά το αίτημα των Alpha και Eurobank για έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας.

Ο Θανάσης Μαυρίδης, διευθυντής της εφημερίδας Κεφάλαιο και capital.gr, δίνει απαντήσεις μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα.

«Θα πρέπει να πέσουν λίγοι οι τόνοι. Το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται κυρίως από την πίστη. Εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς, τότε είναι ασφαλές και το τραπεζικό σύστημα. Εάν όχι, τότε το τραπεζικό σύστημα έχει πρόβλημα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος γι' αυτό» επεισημαίνει ο κ. Μαυρίδης

Αναφερόμενος στο αίτημα των Alpha και Eurobank για 5 δισ. ευρώ, επισημαίνει: «Το 2012 το αντίστοιχο ποσό για όλο το τραπεζικό σύστημα είχε ξεπεράσει τα 130 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Επίσης ζούμε σε τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Το 2012 έβγαιναν χρήματα στο εξωτερικό, σήμερα αυτά δεν υπάρχουν. Αν έχουν γίνει αποσύρσεις χρημάτων, αφορούν πολυεθνικές ή εφοπλιστές, δεν είναι μαζικό φαινόμενο».

Απαντώντας στο ότι σήμερα παρατηρήθηκαν ουρές σε τράπεζες για αναλήψεις, είπε: «Ναι, υπήρχαν ουρές. Λογικό είναι όταν ακούει ο άλλος ότι δύο τράπεζες ζητούν τη βοήθεια της Ευρώπης».

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μεγάλο πρόβλημα χωρίς να υπάρχει αντικειμενικά λόγος για κάτι τέτοιο. Οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εάν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα και δεν υπάρχει παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ ή αν τα ελληνικά χρεόγραφα δεν είναι αξιόχρεα, άρα είναι κάτι που δεν αφορά το σήμερα και αύριο» κατέληξε ο διευθυντής της εφημερίδας Κεφάλαιο και capital.gr, συστήνοντας ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top