Η εφορία εκδικείται!

Ουρές και σκηνές ταλαιπωρίας από το παρελθόν

Σκηνές ταλαιπωρίας από το παρελθόν δημιουργούνται στις εφορίες τις τελευταίες εβδομάδες καθώς περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες φορολογούμενοι μ��αίνουν στην ουρά προκειμένου να υποβάλλουν δικαιολογητικά. Οι ουρές σε πολλές εφορίες είναι μεγάλες και η αναμονή για την εξυπηρέτηση σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις τρείς ή και τέσσερις ώρες. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι εφορίες που έχουν φτάσει στο σημείο να μοιράζουν ραντεβού στους φορολογούμενους προκειμένου να εξυπηρετηθούν μετά από δυο ή τρείς εβδομάδες. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, υφίστανται διπλή ταλαιπωρία καθώς πηγαίνουν τελικά δυο φορές στην εφορία.

Με βάση όσα θεσπίστηκαν για τη διόρθωση των δηλώσεων Ε9 όσοι φορολογούμενοι μετά την τροποποίηση των στοιχείων ακινήτων τους δικαιούνταν μείωση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ από 300 ευρώ και πάνω σε σχέση με το αρχικό εκκαθαριστικό του φόρου, τότ�� θα πρέπει προκειμένου να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό και να πληρώσουν τελικά λιγότερα, να προσκομίσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη μείωση (συμβόλαια, τίτλους κλπ).

Στην πράξη, το όριο των 300 ευρώ για την πρόσκληση στην εφορία αποδείχθηκε πολύ χαμηλό. Αυτό έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο σε πολλές εφορίες καθώς, όπως αναφέρθηκε, περίπου 50.000 πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία. Μάλιστα, κατά την ολοκλήρωση της υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 οι φορολογούμενοι ενημερώνονταν από το σύστημα ότι θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών. Η προθεσμία αυτή αποδείχθηκε πολύ σύντομη καθώς οι εφορίες βλέποντας τις μεγάλες ουρές ενημέρωναν πολλούς ότι αυτή η προθεσμία δεν είναι απόλυτη και ότι μπορούν να προσέλθουν αργότερα (π.χ. μετά από μια ή δυο εβδομάδες).

Για να ολοκληρωθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2014 απομένουν δυο δόσεις. Η δόση του Ιανουαρίου και η δόση του Φεβρουαρίου. Για όσους μετά την τροποποίηση του Ε9 ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε έως 300 ευρώ ή αυξήθηκε, το εκκαθαριστικό εκδόθηκε αμέσως και τροποποιήθηκαν ανάλογα και οι δόσεις που απέμεναν για την πληρωμή του φόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top