Επιστρέφουν 103 εκατ.ευρω οι κατηγορούμενοι της Energa για να'χουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση

Γιατί διεκόπη η δίκη και με ποιον ισχυρισμό θα γλιτώσουν πολλά εκατομμύρια οι κατηγορούμενοι

​Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν ένα ποσό πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και τους δήμους, από αυτά που ήδη έχουν δεσμευθεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, δηλώνουν εγγράφως οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διακοπή για τις 5 Φεβρουαρίου η δίκη τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Τα 103 εκατ.ευρώ που προτίθενται να επιστέψουν βρίσκοντ��ι σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων είχαν υποβάλλει δυο δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών, περί της επιστροφής των χρημάτων, προκειμένου να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο. Τις δηλώσεις υπέβαλλαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι (που δεν είναι κατηγορούμενοι) των εμπλεκομένων εταιρειών, αποσαφηνίζοντας ότι συναινούν στην οριστική απόδοση όλων των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και ��ων δήμων. Ενδεικτικά δηλαδή αναφέρουν πως επιθυμούν να «μηδενίσουν» αξιώσεις του Δημοσίου που αφορούν το χαράτσι και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προς το τελωνείο, ενώ από πλευράς δήμων σχετίζονται με δημοτικά τέλη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ !!!

Σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση αυτή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ωστόσο διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με το αίτημα που υπέβαλλε η υπεράσπιση. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για δυο πράγματα: Πρώτον ποιός είναι αρμόδιος για να κρίνει την αίτηση, δηλαδή το δικαστήριο ή το Συμβούλιο και δεύτερον πού θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα. Δηλαδή σε ποιο λο��αριασμό θα καταθέτουν τελικά τα χρήματα. Κι αυτό γιατί ΔΕΝ έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτές, δηλαδή που θα κατατίθενται αυτά τα χρήματα. !!

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Σύμφωνα πάντως με το βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa - Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Επε��δή λοιπόν η ζημία που επικαλείται το δημόσιο είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτό και θα υπάρξει μάχη νομικών επιχειρημάτων, αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί. Ισχυρίζονται δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και εταιρών η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια. Αν τα χρήματα αποδοθούν τότε με βάση το νέο νόμο θα πέσουν στα μαλακά όχι μόνο οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη), αλλά και οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι. Οι κατηγορίες αφορούν τα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top